Μου άρεσε που ανακάλυψα.....

Μου άρεσε που ανακάλυψα.....
Μην σταματάς την εξερεύνηση. Όλο και κάτι άλλο μπορεί να σου αρέσει!!!

Εξερευνήστε:

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τα έθιμα του Πάσχα

μέσα από ένα παιχνίδι 
διαδρομών και αινιγμάτων
από την Κλειδαρά Μαρία - sciencekidsinkindergarden.blogspot.gr
Το παιχνίδι "Τα Εθιμα του Πάσχα" μοιάζει με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και στόχος είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα ήθη και τα έθιμα γύρω από την Ανάσταση. Στην περίπτωση αυτή ο θησαυρός είναι τα σοκολατένια αυγά, τα οποία καλούνται να βρουν τα παιδιά, αφού απαντήσουν τα αινίγματα - γρίφους σχετικά με τα έθιμα.
Για να στηθεί το παιχνίδι σχεδιάζεται 30 τετράγωνα (5 οριζόντια και 6 κάθετα), όπως φαίνεται  στο σχέδιο, τα οποία μπορούν να σχεδιαστούν σε ένα μεγάλο πανί ή χαρτί του μέτρου. Η αφετηρία βρίσκεται στο πρώτο τετράγωνο αριστερά και κάτω. Πάνω στα τετράγωνα μπορείτε να έχετε γραμμένες τις οδηγίες ή να τις εκφωνείτε εσείς. Στο τέλος, όπως φαίνεται στη διαδρομή που έχω σχεδιάσει τοποθετείτε στα πάνω 5 τετράγωνα 5 κουτιά εκ των οποίων μόνο στο δεύτερο τετράγωνο που εικονίζεται ο λαγός θα βάλετε σοκολατένια αυγά. Στα υπόλοιπα κουτιά θα γράψετε τη φράση " Λυπάμαι! Προσπάθησε ξανά" 
Θα χρειαστείτε εικόνες με έθιμα του Πάσχα και έναν χάρτη. Οι εικόνες θα τοποθετηθούν η κάθε μία ξεχωριστά σε φάκελο, ο οποίος απέξω θα γράφει τη λέξη της εικόνας που περιέχει.









Οι εικόνες θα απεικονίζουν τις απαντήσεις στις διάφορες ερωτήσεις που θα κάνετε στα παιδιά και τις οποίες θα πρέπει να αφήνουν στο τετράγωνο  όπου αντιστοιχούν.
Επειδή εύλογα θα μου πείτε ότι 20 παιδιά αν επαναλάβουν το καθένα αυτή τη διαδρομή πάει τέλειωσε η εβδομάδα, σας προτείνω να τα χωρίσετε σε τέσσερις ομάδες. Η ομάδα που θα παίζει δε θα φωνάζει τις απαντήσεις, ενώ οι άλλες ομάδες θα έχουν γυρισμένη την πλάτη. Στο τέλος, αφού περάσουν όλες οι ομάδες, επαναλαμβάνετε το παιχνίδι με τη συμμετοχή όλων και ήρωες αυτή τη φορά τη Λαγένια και το Λάγιο. Μάλιστα κάποια παιδιά μπορούν να αναλάβουν να κάνουν τις ερωτήσεις και κάποια άλλα να δίνουν τις απαντήσεις.


Για να κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι μπορείτε να το ξεκινήσετε με μια ιστορία με ήρωες Λαγένια και το Λάγιο. 

Ιστορία: Η Λαγένια και ο Λάγιος, όπως κάθε Πάσχα, έτσι και φέτος ετοιμάζονται να πάρουν τα σοκολατένια τους αυγά. Ξέρουν βέβαια πως αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο γιατί, για να φτάσουν να βρουν το μέρος, όπου οι γονείς τους έχουν κρύψει τα αυγά, θα πρέπει να κουραστούν λιγάκι. Αυτό όμως δεν τους στενοχωρεί. Θα χρησιμοποιήσουν αυτούς τους φακέλους και αυτό το χάρτη για να βρουν το δρόμο. 

Οι Οδηγίες του παιχνιδιού:
















































2 σχόλια:

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του εποπτικού υλικού σε άλλο ιστολόγιο

Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε στην τάξη σας μόνο.