Μου άρεσε που ανακάλυψα.....

Μου άρεσε που ανακάλυψα.....
Μην σταματάς την εξερεύνηση. Όλο και κάτι άλλο μπορεί να σου αρέσει!!!

Εξερευνήστε:

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Η Κυρα - Σαρακοστή

σαράντα μέρες νήστευε, όσες και ο Χριστός. Σε κάποια μέρη της Ελλάδος τα παλιά χρόνια την έφτιαχναν από αλεύρι και νερό και της έβαζαν εφτά ποδάρια, όσες και οι εβδομάδες ως το μεγάλο Σάββατο. Η κυρα Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο των ανθρώπων παλιά καθώς έτσι μετρούσαν τις εβδομάδες που νήστευαν. Δεν της έκαναν στόμα και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο νήστευε. Συνήθιζαν να την παριστάνουν ως καλογριά. Κάθε Σάββατο έκοβαν κι ένα ποδάρι, ενώ το τελευταίο κοβόταν το Μεγάλο Σάββατο. Στη Χίο το τελευταίο κομμένο πόδι το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.
Μια ιδέα είναι να φτιάξετε την κυρα Σαρακοστή αποτυπώνοντας σε χαρτί του μέτρου το σώμα ενός παιδιού και να τους ζητήσετε να στολίσουν την ποδιά της με νηστίσιμα φαγητά που θα κόψουν από περιοδικά. Μια άλλη ιδέα είναι να έχετε έτοιμη την κυρα Σαρακοστή και βάζοντας εικόνες από διάφορα  τρόφιμα νηστίσιμα και μη να βρίσκουν ποια από αυτά μπορεί να φάει η κυρα Σαρακοστή και ποια όχι. Μέσα από τη συζήτηση τα παιδιά θα καταλήξουν τι μπορούμε να φάμε την περίοδο της νηστείας. Για παράδειγμα στον πίνακα αυτό τους ζητάμε να ενώσουν όσα από τα τρόφιμα μπορούν να στολίσουν την ποδιά της γυναίκας. Στη συνέχεια να φτιάξουμε τον πίνακα αναφοράς με τις τροφές και τις αντίστοιχες λέξεις τους φτιάχνοντας έτσι

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣΜπορείτε να ζητήσετε να αντιστοιχίσουν την εικόνα με τη αντίστοιχη λέξη αξιοποιώντας το λεξικό της κυρα Σαρακοστής.Να διαπιστώσετε αν έχουν κατανοήσει τα νήπια ποιες τροφές επιτρέπεται να φάει και ποιες όχι η κυρα Σαρακοστή.


Στολίζω το φόρεμα της Κυρα ΣαρακοστήςΠατρόν της Κυρα Σαρακοστής
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του εποπτικού υλικού σε άλλο ιστολόγιο

Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε στην τάξη σας μόνο.