Μου άρεσε που ανακάλυψα.....

Μου άρεσε που ανακάλυψα.....
Μην σταματάς την εξερεύνηση. Όλο και κάτι άλλο μπορεί να σου αρέσει!!!

Εξερευνήστε:

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Λαογραφικό Μουσείο

Η ανάγκη να γνωρίσουν τα νήπια τον τρόπο ζωής των ανθρώπων τα παλιά χρόνια με ώθησε να φτιαχτεί στην τάξη ένα Μουσείο με είδη λαϊκής Τέχνης. Ζητήθηκε από τους γονείς να φέρουν σχετικό υλικό και το κουκλόσπιτο μεταμορφώθηκε σε ένα Μουσείο, όπου τα νήπια είχαν την ευκαιρία να δουν κανάτια, λάμπες υφαντά και άλλα είδη οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής συγκρίνοντας τα οικιακά σκεύη του σήμερα και του χτες. Επίσης συγκεντρώθηκαν αρκετά υλικά που χρησιμοποιούνταν για εργασίες των ανθρώπων έξω από το σπίτι, δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα επαγγέλματα μιας άλλης εποχής, π.χ. του βοσκού, του γεωργού, του σαμαρά, επαγγέλματα που τους ήταν άγνωστα. 

Τα νήπια διαπίστωσαν τα διαφορετικά υλικά από τα οποία ήταν κατασκευασμένα τα διάφορα αντικείμενα λαϊκής Τέχνης  και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός, ότι αν και παλιά ήταν καλοδιατηρημένα. Μέσα από τις παρατηρήσεις αυτές αναδύθηκαν ερωτήσεις σχετικές με τον τρόπο προετοιμασίας του φαγητού, την έλλειψη ηλεκτρισμού και το φωτισμό των σπιτιών με εναλλακτικούς τρόπους, π.χ. λάμπες, φωτιστικά με κερί.
Ομαδοποίησαν τα αντικείμενα ανάλογα με τη χρήση τους, το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένα και έπαιξαν με τους ήχους τους. Τα διάφορα υφαντά είχαν κεντήματα και στολίδια με επαναλαμβανόμενα μοτίβα.
Η παρατήρηση αυτή στάθηκε αφορμή να φτιάξουν τις δικές τους παραδοσιακές ποδιές και χαλάκια ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο χρησιμοποιώντας κηρομπογιές, δακτυλομπογιές και άλλα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του εποπτικού υλικού σε άλλο ιστολόγιο

Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε στην τάξη σας μόνο.