Μου άρεσε που ανακάλυψα.....

Μου άρεσε που ανακάλυψα.....
Μην σταματάς την εξερεύνηση. Όλο και κάτι άλλο μπορεί να σου αρέσει!!!

Εξερευνήστε:

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Ο Δεκέμβρης,

ο μήνας με τις πιο πολλές γιορτές του χρόνου, όπου να ΄ναι θα μας αποχαιρετήσει. Ήδη άρχισαν τα κρύα και όλοι ψάχνουν θαλπωρή γύρω από το τζάκι, όπως κάποτε. Τότε που χωρίς τηλεόραση, οι άνθρωποι μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά και έλεγαν ιστορίες. Μια τέτοια ιστορία ειπώθηκε κάποτε, κάπου, γύρω από ένα τζάκι από κάποια σοφή γιαγιά και σώθηκε μέχρι και σήμερα.

Το παράπονο του Δεκέμβρη

" Μια φορά κι έναν καιρό το στερνοπαίδι του Χρόνου, ο Δεκέμβρης παραπονέθηκε στον πατέρα του πως τον είχε αδικήσει. Μόνο κρύα, μεγάλες νύχτες και παγωνιές του είχε δώσει για προίκα! Τότε ο γερο πατέρας τον φώναξε να καθίσει κοντά του και να απαντάει με μια λέξη σ΄ό,τι τον ρωτάει.
- Μου είπες ότι σου έδωσα το κρύο. Πες μου μια άλλη λέξη που αρχίζει από Κάπα.
- Κάλαντα, κάρτες, κάστανα, κουραμπιέδες, απάντησε ο Δεκέμβρης.
-Σταμάτα, σταμάτα,είπε γελώντας ο γερο Χρόνος, μόνο μια λέξη σου ζήτησα! Για πες μου τώρα, είπες χιόνια, άλλη λέξη από Χι;
-Χιονάνθρωπος, χαρά, χαμόγελα, Χριστούγεννα, Χριστός! είπε με μια ανάσα ο Δεκέμβριος και θέλησε να συνεχίσει, αλλά ο πατέρας του τον σταμάτησε, γελώντας.
- Θα σε ρωτήσω κάτι πιο δύσκολο, γιατί πήρες μεγάλη φόρα. Πες μου μια ευχή μ΄αυτά τα δύο γράμματα.
-Καλά Χριστούγεννα! φώναξε ο Δεκέμβριος χαρούμενος. Σ΄ευχαριστώ πατέρα μου! Η προίκα μου είναι μεγάλη. Μεγάλες νύχτες να λάμπουν οι χιονονιφάδες πάνω στα έλατα και το άστρο της Βηθλεέμ στη Φάτνη! Κρύες νύχτες να μαζευτούν οι άνθρωποι στα γιορτινά τραπέζια, με καρύδια, κουραμπιέδες, γαλοπούλα κα φιλιά. Παγωνιά την τελευταία μου μέρα, να βάλει ο Αη Βασίλης την κόκκινη κάπα του και να μοιράσει δώρα και χαρά!'
(από το βιβλίο "Παραμύθια και Ιστορίες για όλο το Χρόνο" 2003, Μαλλιάρης Παιδεία)


Η ιστορία αυτή μου αρέσει ιδιαίτερα και κάθε χρονιά ανακαλύπτουμε λέξεις μαζί με τα παιδιά που αρχίζουν από Κ και Χ. Και στο τέλος ανακαλύπτουμε και την ευχή.
 
Και δυο φύλλα εργασίας πάνω στην ιστορία


2 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΥΧΟΜΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι σε σένα και σε όλη τη μπλοκογειτονιά το νέο έτος να μας έχει καλά και να είμαστε γεροί να συνεχίσουμε ακόμη πιο δημιουργικά. Καλές γιορτές και ο Αη Βασίλης να σου φέρει ότι επιθυμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του εποπτικού υλικού σε άλλο ιστολόγιο

Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε στην τάξη σας μόνο.