Μου άρεσε που ανακάλυψα.....

Μου άρεσε που ανακάλυψα.....
Μην σταματάς την εξερεύνηση. Όλο και κάτι άλλο μπορεί να σου αρέσει!!!

Εξερευνήστε:

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Η Τέλλα, ο Σπάγγος και η Τελλίτσα

στο νηπιαγωγείο του Π.Π.Σ.Π.Θ. ήρθαν ένα απόγευμα Παρασκευής και μύησαν μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο κατασκευής ενός βιβλίου. Η Τέλα, ο Σπάγγος και η μικρή τους κόρη η Τελίτσα είναι γάτοι και ξέρουν πώς να φτιάχνουν ένα βιβλίο. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το βιβλιοδετείο καλλιτεχνικό ν.π. λειβαδιώτη. Τους ευχαριστούμε πολύ.








                                       


Περισσότερες πληροφορίες στο facebook

Τα παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους

Τη φετινή χρονιά το νηπιαγωγείο μας δούλεψε πάνω στα δικαιώματα των παιδιών της UNICEF συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" και στο διαγωνισμό "Να σας γνωρίσω τους φίλους μου, τα παιδιά του κόσμου!".
Με κεντρικό σύνθημα "Λέμε ΟΧΙ στη Βία και την εκμετάλλευση. Λέμε ΝΑΙ στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, με εμβόλια, φαγητό και σχολείο για τα φτωχά παιδιά του κόσμου" επιδιώξαμε να ευαισθητοποιήσουμε τα νήπια στις ανάγκες των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό που στάλθηκε στο νηπιαγωγείο, τα νήπια έπαιξαν, προβληματίστηκαν για τις συνθήκες που ζουν κάποια παιδιά στον κόσμο, έκαναν συνειρμούς με την ελληνική πραγματικότητα και τις εικόνες που βιώνουν καθημερινά καλλιεργώντας τους το συναίσθημα αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπό τους. 

Περισσότερα δείτε ΕΔΩ


Το βιβλίο της χρονιάς

Μέσα σε ένα βιβλίο μπορείς να βρεις μυστικά, να ταξιδέψεις, να ανακαλύψεις.
Τη φετινή χρονιά τα νήπια του Πρότυπου Πειραματικού Νηπιαγωγείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι νηπιαγωγοί τους αποφάσισαν να κρατήσουν τις αναμνήσεις τους μέσα σε ένα βιβλίο.
Όλες οι δημιουργίες τους βρίσκονται εκεί μέσα σα μια γλυκειά ανάμνηση των όσων έζησαν τη χρονιά αυτή.



Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας

του Χόρχε Μπoυκάι


Η ιστορία 
Από τότε που ήμουν μικρός, είχα μια απορία: Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό, όσο ο ελέφαντας του τσίρκου να κάθεται αλυσοδεμένος σ' ένα τόσο δα ξυλαράκι, καρφωμένο στην άμμο;
O Αλυσοδεμένος Ελέφαντας είναι μια από τις δημοφιλέστερες ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι, όπου ο διάσημος Αργεντίνος ψυχίατρος εξηγεί, για πρώτη φορά στα πολύ μικρά παιδιά, το λόγο για τον οποίο ζούμε, όπως ζούμε και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε...
Όπως ο ελέφαντας της ιστορίας, έτσι και όλοι εμείς παραμένουμε υποσυνείδητα δεμένοι με τις ψυχολογικές μας αλυσίδες από την πιο τρυφερή ηλικία, τραυματίζοντας την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας.
Στην ηλικιακή φάση της ανάπτυξης των παιδιών της νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας, φράσεις όπως: 
"Μη," καταλήγει ολέθριο για την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε τον παιδικό μας κόσμο και φράσεις, όπως:
"Δεν τα κάνουμε αυτά στην οικογένειά μας", "Δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις", "Κανείς δεν τα κατάφερε σε αυτό που πας να κάνεις", καταπνίγουν κάθε δημιουργική διάθεση.
Πώς μπορεί κανείς να αντιδράσει;
Σε συνεργασία με το φίλο του διάσημο Αργεντίνο Ζωγράφο Γκούστι, ο Μπουκάι προσαρμόζει αριστοτεχνικά την ιστορία του, δημιουργώντας ένα παιδικό βιβλίο που μπορεί να προβληματίσει, να απελευθερώσει και να συγκινήσει τους πιο ευαίσθητους αναγνώστες, τα παιδιά, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους γονείς τους.
Όλοι είμαστε λίγο πολύ σαν τον ελέφαντα του τσίρκου! Περιδιαβαίνουμε τον κόσμο δεμένοι σε εκατοντάδες παλούκια που μας στερούν την ελευθερία.
Ζούμε πιστεύοντας, ότι δε μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα, απλώς επειδή μια φορά, πριν από πολύ καιρό, όταν είμασταν μικροί, προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε.
Πάθαμε το ίδιο με τον ελέφαντα: Χαράξαμε στη μνήμη μας αυτό το μήνυμα : Δε μπορώ και ποτέ δε θα μπορέσω'

Ο μοναδικός τρόπος για να μάθεις αν μπορείς είναι να προσπαθήσεις πάλι με όλη σου την ψυχή.
Κι αυτό προσπάθησαν να μας δείξουν τα νήπια του πρότυπου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 4 Ιουνίου 2014 στην καλοκαιρινή τους παράσταση που ανέβασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Π.Π.Σ.Π.Θ. μπροστά σε γονείς, εκπαιδευτικούς και κοινό.
Έστησαν ένα τσίρκο με πρωταγωνιστές ελέφαντες, μπαλαρίνες και μικρούς Τσάρλι Τσάπλιν στέλνοντας το μήνυμα ότι αν κάποιος θέλει μπορεί να κόψει τις αλυσίδες. 
Ένα τσίρκο διαφορετικό από τα άλλα. Ένα τσίρκο του ονείρου και της φαντασίας με παιχνιδίσματα του φωτός και της σκιάς.
Ένα τσίρκο που δεν υπάρχουν αλυσοδεμένοι ελέφαντες αλλά παιδιά με δύναμη και θέληση να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.





Για τα ποιήματα της γιορτής πατήστε ΕΔΩ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του εποπτικού υλικού σε άλλο ιστολόγιο

Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε στην τάξη σας μόνο.